სამოდელო, პრობლემაზე ორიენტირებული გაკვეთილის გეგმა
საგანი: ინგლისური
მასწავლებლის სახლი და გვარი
: ნინო წილოსანი
სწავლების
საფეხური/კლასი: დაწყებითი საფეხური, V კლასი
გაკვეთილის ტიპი: სამოდელო; პრობლემაზე ორიენტირებული
საგანი: ინგლისური
მოსწავლეთა
რაოდენობა: 27 (კლასში სსსმ მოსწავლე არ
ირიცხება)
გაკვეთილის
თემა: Healthy food and drink
გაკვეთილის ხანგრძლივობა: 40 წთ.
გაკვეთილის
მიზანი : მოსწავლეებმა ამოიცნონ ჯანსაღი საკვების ეფექტურობა და გაანალიზონ პრობლემა რა
უარყოფითი შედეგი შეიძლება გამოიწვიოს არაჯანსაღმა საკვებ-სასმელმა მათ ორგანიზმში.
კავშირი
ესგ: სტანდარტი: (შედეგი)
უცხ.დ.V.1. მოსწავლეს შეუძლია
მოსმენილი მცირე ზომის დიალოგის გაგება.
უცხ.დ.V.5. მოსწავლეს შეუძლია მოსმენილი ტექსტის წაკითხვა და
გაგება.
უცხ.დ.V.8. მოსწავლეს გამომუშავებული აქვს ხმამაღალი კითხვის
უნარ-ჩვევა.
უცხ.დ.V.15. მოსწავლეს შეუძლია მარტივ ინტერაქციაში მონაწილეობა.
უცხ.დ.V.23. მოსწავლეს
შეუძლია რესურსების გამოყენება სასწავლო საქმიანობის ხელშეწყობის მიმართ.
winare
codna da unar-Cvevebi: moswavleebs aqvT Sesabamisi leqsikuri maragi, შეუძლიათ სასწავლო რესურსების გამოყენება, შეუძლიათ უცხო ტექსტის მოსმენა და ილუსტრირებული სურათების
ერთმანეთთან დაკავშირება.
მოსწავლეებმა წინა გაკვეთილზე
გააკეთეს ცდა კოკა-კოლაში ჩააგდეს ხორცი კვერცხი, შეურიეს რძე.
saswavlo masala da resursi: კომპიუტერი, პროექტორი, პოსტერი,
TvalsaCinoeba,
fanqari, dafa, kalami, მოსასმენი დისკი
კლასის
ორგანიზ.ფორმა/
ფორმები: საერთო საკლასი,ინდივიდუალური,
წყვილებში.
გამოყენებული
მეთოდი/ მეთოდები: ფრონტალური, ვერბალური ახსნა, კითხვა-პასუხი, დაკავშირება-შეერთება.
N
|
აქტივობის აღწერა
|
გამოყენებული მეთოდი/მეთოდები
|
კლასის ორგანიზების
ფორმა/ფორმები
|
სასწავლო რესურსები
|
დრო (წთ)
|
1
|
საორგანიზაციო საკითხები
მოსწავლეთა აღრიცხვა;
მოსწავლეებს
გავაცნო გაკვეთილის მიზანი, აქტივობები
|
ვერბალური ახსნა
|
საერთო საკლასო
|
საკლასო ჟურნალი;
შეფასების რუბრიკები;
|
1 წთ
|
2
|
მოსწავლეები
შეავსებენ გონებრი იერიშის გამოყენებით 2 სქემას. პირველ სქემაში აჯგუფებენ საკვებ
პროდუქტებს, რომლებსაც მიიჩნევენ რომ არის ჯანსაღი საკვები, მეორე სქემაში-არაჯანსაღ
პროდუქტებს.
|
გონებრივი იერიში
|
საერთო საკლასო
|
გონებრივი იერიშის
სქემა დაფა. ცარცი
|
2 წთ
|
3
|
ქვიზი
მოსწავლე ინგლისურ
ენაზე აკეთებენ სახალისო ქვიზს
ჯანსაღი და არაჯანსაღი საკვების ამოცნობა
მოსწავლეები
ინგლისურ ენაზე უსმენენ საკვების დასახელებას და ამოიცნობენ ჯანსაღ/არაჯანსაღ საკვებს
|
მოსმენა/ამოცნობა
|
საერთო საკლასო
|
კომპიუტერი-პროექტორი
ვიდეო რესურსი
|
5 წთ
|
4
|
ჯანსაღი საკვების დახარისხება-დაჯგუფება
დაფაზე გამოკრულია
ჯანსაღი საკვები (ბოსტნეული, ხილი, მარცვლეული, ხორცი, რძის ნაწარმი) და მოსწავლეები
ახარისხებენ მათ ჯგუფების მიხედვით
|
ინფორმაციის დახარისხება ნიშნის მიხედვით
|
საერთო საკლასო
|
ბარათები
მაგნიტური დაფა;
მაგნიტები
|
5 წთ
|
5
|
გამოკითხვა
ვინ მიირთმევს ჯანსაღს, ვინ არაჯანსაღს და ვინ ორივეს
მასწავლებელი სვამს კითხვას და მოსწავლეები
წინასწარ დარიგებული ფერადი ფურცლებით გამოხატავენ პასუხს კითხვაზე
|
კითხვაზე პასუხის განსაზღვრა
|
საერთო საკლასო
|
ადამიანური რესურსი;
ფერადი ფურცლები
|
3 წთ
|
6
|
გამოკითხვა
ვის უყვარს
ჯანსაღი/არაჯანსაღი სასმელი
|
კითხვაზე პასუხის განსაზღვრა
|
საერთო საკლასო
|
ადამიანური რესურსი;
ფერადი ფურცლები
|
3 წთ
|
7
|
ცდის შედეგად მარტივი დასკვნების გამოტანა
წყლის დადებითი თვისებების დასახელება
მიზანი: მოსწავლემ წინარე ცოდნაზე დაყრდნობით შეუძლიათ
მარტივ ინტერაქციაში მონაწილეობა
წინა გაკვეთილებზე მოსწავლეებმა ჩაატარეს ცდა : კოკა-კოლაში
ჩააგდეს ხორცის ნაჭერი, კოკა-კოლაში შეურიეს რძე, ჩააგდეს მოხარშული კვერცხი და დააკვირდნენ
შედეგს . მოსწავლეები ცდის შედეგებზე დაკვირვებით აკეთებენ დასკვნებს, გამოთქვამენ
საკუთარ მოსაზრებებს.
|
პრაქტიკული აქტივობის შემდეგ დაასკვნების გამოტანა
|
საერთო საკლასო/
ინდივიდუალური
|
ცდის შედეგები.
|
3
წთ
|
8
|
რომელი საკვები რისთვის არის საჭირო,
სასარგებლო
მოსწავლეები
მოუსმენენ ტექსტს “Different food help us in different ways” , მათ დაურეგდებათ
ფურცლებზე ამობეჭდილი დანაწევრებული ინფორმაციული ტექსტი, რომელსაც მოსმენის საფუძველზე
შეუსაბამებენ ერთმანეთს
მოსმენის შემდეგ მოსწავლეები დაფაზე გამოსახულ სწორ პასუხებს შეუსაბამებენ
საკუთარ პასუხებს და მოახდენე კონკრეტულ აქტივობაში თვითშეფასებას.
|
სტრატეგიების განსაზღვრა მოსმენის შედეგად დახარისხება შეერთება
|
მუშაობა წყვილებში
|
CD
ფურცლებზე ამობეჭდილი მცირე ზომის ინფორმაცია
|
10 წთ
|
9
|
საუზმე -
დღის მთავარი საწყისი საკვები
მოსწავლეები საუბრობენ საუზმის მნიშვნელობაზე.
|
მინი დისკუსია
|
საერთო საკლასო
|
ადამიანური რესურსი
|
5 წთ
|
10
|
შეჯამება
მოსწავლეები
შეაჯამებენ და გამოიტანენ დასკვნებს აღნიშნული პრობლემის შესახებ
ჩამოაყალიბებენ
თავიანთ მოსაზრებებს თუ რატომ იყო ეს გაკვეთილი და პრობლემა მნიშვნელოვანი მათთვის
|
დისკუსია
|
საერთო საკლასო
|
ადამიანური რესურსი
|
3 წ თ
|
შეფასება:
განმავითარებელი - სიტყვიერი კომენტარი; განმსაზღვრელი
გაკვეთილში შეფასების
რუბრიკა
ქულები და
კრიტერიუმები
|
9-10
|
7-8
|
4-5-6
|
3-2-1
|
აქტიური მონაწილეობა
|
ყოველთვის
მონაწილეობს და ხშირად წარმართავს კიდეც საკლასო მსჯელობას
|
ყოველთვის
მონაწილეობს
|
ხშირად
მონაწილეობს
|
იშვიათად ან
საერთოდ არ მონაწილეობს
|
გამართული და
სწორი მეტყველება
|
გამართულად
მეტყველებს, აქვს მდიდარი ლექსიკა და შემოქმედებითად იყენებს
ენობრივ–გამომსახველობით საშუალებებს
|
გამართულად
მეტყველებს და იყენებს მართებულ სინტაქსურ და გრამატიკულ კონსტრუქციებს
|
იცავს
მართლმეტყველების ელემენტარულ წესებს. მეტ–ნაკლებად გამართულად საუბრობს
|
არ იცავს
მართლმეტყველების ელემენტარულ წესებს
|
საკუთარი აზრის
დასაბუთებულად წარმოდგენა
|
ყოველთვის
დამაჯერებლად და არგუმენტირებულად წარმოადგენს თავის მოსაზრებას
|
თითქმის ყოველთვის
ასაბუთებს საკუთარ მოსაზრებას
|
ხშირად ახერხებს საკუთარი აზრის
დასაბუთებას
|
უჭირს გამართულად
საუბარი, ხშირად ვერ ასაბუთებს საკუთარ აზრს
|
სხვისი აზრის
პატივისცემის დემონსტრირება
|
უსმენს სხვებს და
საკუთარ მოსაზრებას გამოთქვამს მოსმენილზე დაყრდნობით. კორექტულია და ამჟღავნებს
სხვისი აზრის მიმართ პატივისცემას
|
უსმენს სხვებს და
საკუთარ მოსაზრებას გამოთქვამს მოსმენილზე დაყრდნობით.
|
უსმენს სხვებს და
აცდის საუბრის დამთავრებას
|
არ უსმენს სხვებს
და არ აცდის
საუბრის დამთავრებას
|
გაკვეთილის ბოლოს მისაღწევი
შედეგები:
მოსწავლეები შეძლებენ ამოიცნონ ჯანსაღი საკვები და გაითავისონ
მათი ეფექტურობა ზრდა-განვითარებისთვის, ასევე ცდაზე დაკვირვების შედეგად დაინახავენ
არაჯანსაღი საკვების უარყოფით შედეგებს.
Comments
Post a Comment